Opublikowane: 2019-06-30

Kryteria oceny podbudów związanych cementem zawierających kruszywa pochodzące z recyklingu

Bartłomiej Krawczyk , Antoni Szydło , Piotr Mackiewicz , Dariusz Dobrucki

Abstrakt

Tematem artykułu są badania nad możliwością wykorzystania materiałów pochodzących z recyklingu nawierzchni betonowych w kruszarkach do wytworzenia nowych mieszanek związanych cementem, przeznaczonych na warstwy podbudowy konstrukcji nawierzchni drogowej. Z ekonomicznego i technicznego punktu widzenia rozdrobnione (przekruszone) odpady betonowe stanowią alternatywne źródła kruszyw, zastępując w mieszankach związanych cementem kruszywa naturalne. W pierwszym etapie wykonano badania kruszywa betonowego z recyklingu z uwzględnieniem obowiązujących wymagań stawianych kruszywom stosowanym w podbudowach związanych cementem. W drugim etapie wykonano badania wytrzymałości i mrozoodporności mieszanek związanych cementem na bazie kruszywa z recyklingu i kruszywa naturalnego. Przeanalizowano możliwości i ograniczenia w stosowaniu kruszywa betonowego w warstwach podbudowy związanych cementem. Na podstawie otrzymanych wyników badań udowodniono możliwość wykorzystania kruszywa betonowego pochodzącego z recyklingu do budowy trwałych podbudów związanych cementem, mimo niespełnienia przez takie kruszywo wymaganej nasiąkliwości i mrozoodporności.

Słowa kluczowe:

kruszywo betonowe z recyklingu, podbudowa zasadnicza i pomocnicza, recykling, warstwy związane cementem.

Podobne artykuły

<< < 15 16 17 18 19 20 21 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Krawczyk, B., Szydło, A., Mackiewicz, P., & Dobrucki, D. (2019). Kryteria oceny podbudów związanych cementem zawierających kruszywa pochodzące z recyklingu. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 18(2), 109–126. https://doi.org/10.7409/rabdim.019.007

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.