Opublikowane: 2014-04-01

Warunki nośności i użytkowalności w odniesieniu do kładek z laminatów polimerowych

Jacek Chróścielewski , Marian Klasztorny , Daniel Nycz , Bartosz Sobczyk

Abstrakt

W pracy sformułowano warunki nośności i użytkowalności do zastosowania w projektowaniu kładek wykonanych z laminatów polimerowych wzmocnionych włóknami (FRP). Warunek nośności bazuje na normie projektowania kompozytowych zbiorników ciśnieniowych naziemnych oraz na kryterium Tsai-Wu inicjacji niszczenia laminatów polimerowych wzmocnionych włóknem. Warunki użytkowalności sformułowano ze względu na ugięcia pionowe oraz ze względu na częstotliwości drgań swobodnych kładki kompozytowej. Sformułowano procedurę projektowania kładek kompozytowych, obejmującą projektowanie wstępne oraz projektowanie techniczne. Procedurę tę zilustrowano w odniesieniu do kładki z laminatu winyloestrowo-szklanego, o temperaturze ugięcia cieplnego 90°C i trwałości 50 lat. Warunek użytkowalności ze względu na ugięcia zaproponowano analogiczny, jak w projektowaniu kładek stalowych. W celu zapewnienia komfortu pieszych, zaproponowano drugi warunek użytkowalności nałożony na podstawową częstotliwość drgań swobodnych kładki nieobciążonej oraz kładki z dodatkową masą rozłożoną z intensywnością 70 kg/m2, odwzorowującą umiarkowane obciążenie tłumem pieszych.

Słowa kluczowe:

kładki kompozytowe, laminaty polimerowe wzmocnione włóknami (FRP), metoda rozdzielonych współczynników bezpieczeństwa, warunek nośności, warunki użytkowalności

Podobne artykuły

<< < 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Chróścielewski, J., Klasztorny, M., Nycz, D., & Sobczyk, B. (2014). Warunki nośności i użytkowalności w odniesieniu do kładek z laminatów polimerowych. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 13(3), 189–202. https://doi.org/10.7409/rabdim.014.013

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.