Opublikowane: 2012-04-01

Badania modułów sprężystości wybranych mieszanek związanych hydraulicznie (HBM) pod obciążeniem cyklicznym

Beata Gajewska , Marcin Gajewski , Cezary Kraszewski , Leszek Rafalski

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań doświadczalnych modułów sprężystości wybranych mieszanek HBM. Badania wykonano metodą testowego obciążenia statycznego i dynamicznego. Zbadano 13 mieszanek kruszyw związanych hydraulicznie, stosowanych w podbudowach drogowych i do ulepszania podłoża. Składnikami badanych mieszanek były kruszywa: granitowe, dolomitowe i z recyklingu betonu oraz spoiwo drogowe, cement i dwa popioły lotne. Badania przeprowadzono na próbkach obciążanych cyklicznie z czasem trwania impulsu obciążenia 0,248 s i 50 s. Ponadto wykonano badania wytrzymałości na ściskanie i rozciąganie tych próbek. Badania wykazały brak istotnego wpływu czasu trwania impulsu siły na wartość modułu sprężystości badanych próbek. Wynikało to z dobrej korelacji liniowej między modułami oznaczonymi pod obciążeniem przyłożonym w czasie 0,248 s, a modułami oznaczonymi przy obciążeniu w czasie 50 s. Stwierdzono, że pomiędzy wytrzymałością na ściskanie i rozciąganie, a modułem sprężystości badanych mieszanek są zależności, które mają charakter nieliniowy. Zauważono, że są pewne różnice w przebiegu krzywych charakteryzujących poszczególne kruszywa i spoiwa.

Słowa kluczowe:

kruszywo, mieszanka związana hydraulicznie, moduł sprężystości, podbudowa drogowa, ulepszone podłoże, wytrzymałość na rozciąganie pośrednie, wytrzymałość na ściskanie

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Gajewska, B., Gajewski, M., Kraszewski, C., & Rafalski, L. (2012). Badania modułów sprężystości wybranych mieszanek związanych hydraulicznie (HBM) pod obciążeniem cyklicznym. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 11(4), 269–280. https://doi.org/10.7409/rabdim.012.001

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.