Opublikowane: 2018-06-30

Propozycja metody oceny wariantów przebiegu inwestycji drogowej w fazie planistycznej

Maciej Kruszyna , Gabriel Suchy

Abstrakt

W artykule poruszono problematykę efektywnej oceny wariantów przebiegu trasy planowanej inwestycji drogowej w fazie planistycznej. Zaprezentowano uproszczoną metodę, która byłaby w ocenie autorów miarodajna, a jednocześnie na tyle prosta i mało pracochłonna, by można ją było stosować w najwcześniejszych stadiach projektowych. W ramach proponowanej metody ocenie podlega użyteczność drogi, bezpieczeństwo ruchu oraz jej wpływ na środowisko. Za miarę użyteczności projektowanej trasy przyjęto odciążenie istniejącej sieci drogowej oraz skrócenie czasu podróży w porównaniu z wariantem bezinwestycyjnym. W ocenie bezpieczeństwa ruchu uwzględniono wpływ układu geometrycznego trasy oraz rozmieszczenia węzłów (w przypadku dróg ekspresowych i autostrad) na prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzeń drogowych. Oddziaływanie inwestycji na środowisko rozpatrzono pod względem zmiany w emisji spalin oraz wycinki lasów i fragmentacji siedlisk. Ocenę przeprowadzono metodą punktową. Wymienione kryteria połączono w ocenie finalnej za pomocą funkcji celu, uwzględniającej efektywność przebiegu trasy oraz szacunkowy koszt inwestycji. Metodę omówiono na przykładzie różnych wariantów dodatkowego połączenia drogi ekspresowej S3 oraz autostrady A4 w ciągu korytarza Wrocław-Bolków.

Słowa kluczowe:

analiza efektywności inwestycji, ocena wielokryterialna, planowanie, wybór wariantu.

Podobne artykuły

<< < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Kruszyna, M., & Suchy, G. (2018). Propozycja metody oceny wariantów przebiegu inwestycji drogowej w fazie planistycznej. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 17(2), 159–176. https://doi.org/10.7409/rabdim.018.010

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.