Opublikowane: 2022-03-31

Ocena wpływu wielkości ziaren kruszywa, zawartości cementu oraz współczynnika wodno-cementowego na właściwości betonu wodoprzepuszczalnego

Mehrtash Soltani , Reza Moayedfar , Polim Chan Yi Wen

Abstrakt

Powodzie należą do najpoważniejszych katastrof naturalnych i corocznie powodują znaczne straty. Zastosowanie nawierzchni drenażowych w celu umożliwienia wnikania wody w podłoże i zmniejszenia spływu wód z powierzchni utwardzonych stanowi ważny element zapobiegania powodziom. Głównym celem artykułu jest przedstawienie wpływu parametrów takich jak współczynnik wodno-cementowy (0,32, 0,35 i 0,38), zawartość cementu (350 kg/m3, 450 kg/m3 i 550 kg/m3) oraz rozmiar ziaren kruszywa (2,83 mm, 5,66 mm i 8,00 mm) na właściwości betonu jamistego: wodoprzepuszczalność, porowatość i wytrzymałość na ściskanie. Uzyskane wyniki wskazują, że największy wpływ na porowatość i wodoprzepuszczalność ma rozmiar ziaren kruszywa. Przy stałym współczynniku wodno-cementowym niższa zawartość cementu skutkowała wyższą porowatością betonu. W badaniach wodoprzepuszczalności i porowatości najwyższe wartości zaobser- wowano dla kruszywa o uziarnieniu do 8,00 mm. Najwyższą wytrzy- małość na ściskanie uzyskano w przypadku betonu z kruszywem do 5,66 mm, współczynnikiem wodno-cementowym 0,35 i zawartością cementu 550 kg/m3.

Słowa kluczowe:

beton wodoprzepuszczalny, porowatość, projektowanie składu betonu, przepuszczalność, wytrzymałość na ściskanie.

Podobne artykuły

<< < 17 18 19 20 21 22 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF (English)

Zasady cytowania

Soltani, M., Moayedfar, R., & Yi Wen, P. C. (2022). Ocena wpływu wielkości ziaren kruszywa, zawartości cementu oraz współczynnika wodno-cementowego na właściwości betonu wodoprzepuszczalnego. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 21(1), 63–79. https://doi.org/10.7409/rabdim.022.004

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.