Opublikowane: 2014-02-01

Charakterystyka porów powietrznych i mrozoodporność betonów napowietrzonych z popiołem lotnym wapiennym

Mariusz Dąbrowski , Michał A. Glinicki

Abstrakt

Przedstawiono wyniki badań charakterystyki porów oraz odporności na cykliczne zmrażanie i rozmrażanie betonów napowietrzonych z popiołem lotnym wapiennym. Badania mrozoodporności przeprowadzono w obecności środków odladzających (odporność na powierzchniowe łuszczenie) oraz bez środków odladzających. Zakres badań obejmował betony napowietrzone o w/b=0,45 z dodatkiem popiołu lotnego wapiennego oraz betony z cementów wieloskładnikowych, zawierających popiół lotny wapienny (W), a także popiół lotny krzemionkowy (V) i granulowany żużel wielkopiecowy (S). Zastosowano dwa rodzaje kruszyw do betonu: grys granodiorytowy i grys wapienny. Określono charakterystykę porów powietrznych w betonie metodą mikroskopowej analizy obrazu i przeanalizowano efekty stosowania popiołów lotnych wapiennych. Przeanalizowano także wpływ wieku betonu i obecności popiołu lotnego W na wytrzymałość i mrozoodporność betonu. Z badań wynika, że zastosowanie popiołu lotnego wapiennego jako składnika głównego cementów wieloskładnikowych nie pogarsza odporności betonu na powierzchniowe łuszczenie w obecności soli odladzających, jak i mrozoodporności wewnętrznej, pod warunkiem właściwego napowietrzenia betonu.

Słowa kluczowe:

cementy wieloskładnikowe, charakterystyka porów powietrznych, mrozoodporność, odporność na powierzchniowe łuszczenie, popiół lotny wapienny

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Dąbrowski, M., & Glinicki, M. A. (2014). Charakterystyka porów powietrznych i mrozoodporność betonów napowietrzonych z popiołem lotnym wapiennym. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 12(1), 41–55. https://doi.org/10.7409/rabdim.013.004

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.