Opublikowane: 2016-02-04

Modelowanie wpływu wybranych cech drogi na prędkość swobodną

Alicja Sołowczuk

Abstrakt

W artykule przedstawiono założenia i istotę proponowanego szacowania łącznego wpływu cech drogi na prędkość, jeden z najistotniejszych parametrów drogi, charakteryzujący jej wartości użytkowe. Prędkość jest również tym elementem, na który głównie zwracają uwagę użytkownicy dróg, będący głównymi konsumentami usług drogowych. Dlatego też efektywność ekonomiczna robót drogowych związanych z utrzymaniem, remontem lub przebudową dróg powinna być szacowana również z uwzględnieniem korzyści uzyskiwanych przez użytkowników. Obecnie decyzje o robotach drogowych związanych z utrzymaniem, remontem lub przebudową dróg ich zarządca podejmuje na podstawie wyników oceny stanu nawierzchni lub analizy płynności ruchu. W stosowanych przy tym systemach nie szacuje się wartości prędkości ani „przed” ani „po” wykonaniu robót, trudno, więc oszacować korzyści uzyskiwane z przeprowadzonego remontu lub przebudowy przez użytkowników drogi. W prezentowanym modelowaniu przedstawiono istotę i sens szacowania wspólnego wpływu wybranych cech drogi na prędkość. Na podstawie oszacowanych parametrów rozkładu prędkości można prowadzić szereg analiz i wykorzystywać uzyskane wzdłuż drogi profile prędkości nie tylko do analizy efektywności ekonomicznej (tj. zmniejszenia kosztów: własnych ponoszonych przez użytkowników, transportu drogowego, eksploatacji samochodów, emisji toksycznych składników spalin itd.), ale także do analizy organizacji ruchu, wyznaczania miejsc o dużej różnicy prędkości na następujących po sobie odcinkach drogi, klasyfikacji prędkości, przepustowości itd.

Pobierz pliki

PDF (English)

Zasady cytowania

Sołowczuk, A. (2016). Modelowanie wpływu wybranych cech drogi na prędkość swobodną. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 8(2), 33–62. Pobrano z https://rabdim.pl/index.php/rb/article/view/v8n2p33

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.