Opublikowane: 2024-12-09

Ocena efektywności remontów weekendowych ulic Warszawy na podstawie parametrów czaszy ugięć i sztywności konstrukcji nawierzchni

Dominika Maliszewska , Maciej Maliszewski

Abstrakt

Praca stanowi kontynuację badań nad efektywnością weekendowych remontów ulic Warszawy, nawiązującą do wyników zaprezentowanych w poprzednim artykule pt.: „Weryfikacja efektywności remontów weekendowych ulic Warszawy na podstawie parametrów czaszy ugięć”. Celem pracy jest analiza trwałości zastosowanych rozwiązań projektowych na podstawie pomiarów wykonanych w trzech kluczowych etapach: w 2016 roku (przed remontem) oraz w 2019 i 2022 roku – odpowiednio trzy i sześć lat po zakończeniu remontu. W ramach tych działań przeprowadzono badania diagnostyczne i przeanalizowano parametry czaszy ugięć oraz zmiany parametrów sztywności (E1, E2, E3) konstrukcji nawierzchni wybranych odcinków ulic. Wyniki wykazały istotne zmiany parametrów w czasie, co pozwoliło na ocenę długoterminowej efektywności zastosowanej technologii remontu. Planowane są dalsze obserwacje w celu opracowania modeli prognostycznych i wyciągnięcia wniosków dotyczących trwałości nawierzchni w kolejnych latach eksploatacji.

Słowa kluczowe:

nośność konstrukcji, ocena nośności, parametry czaszy ugięć, technologia remontu nawierzchni, moduły sztywności, gospodarka o obiegu zamkniętym

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Maliszewska, D., & Maliszewski, M. (2024). Ocena efektywności remontów weekendowych ulic Warszawy na podstawie parametrów czaszy ugięć i sztywności konstrukcji nawierzchni. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 23(4), 375–391. https://doi.org/10.7409/rabdim.024.018

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.