Opublikowane: 2020-12-30

Krzywa wiodąca modułu sztywności sprężystej mieszanek asfaltowych zawierających lepiszcze modyfikowane asfaltem naturalnym Buton (BRA)

Muhammad Karami , Rahayu Sulistyorini , Indah Marlina Ardianti

Abstrakt

Celem opisanych w pracy badań była ocena wpływu zastosowania naturalnego asfaltu skalnego BRA (Buton Rock Asphalt) jako dodatku modyfikującego na podstawie opracowanych krzywych wzorcowych modułu sztywności sprężystej mieszanek asfaltowych. Zakres badań obejmował ocenę laboratoryjną modułu mieszanki metodą pośredniego rozciągania (ITSM) w aparacie UTM25 zgodnie z normą australijską AS2891.13.1-1995. Badanie przeprowadzono w pięciu temperaturach: 5°C, 15°C, 25°C, 40°C i 60°C oraz przy trzech częstotliwościach obciążeń: 0,33 Hz, 0,50 Hz i 1,0 Hz – na mieszankach o ciągłym uziarnieniu (do 10 mm) zawierających lepiszcze modyfikowane oraz niemodyfikowane. Uzyskane wyniki wykazały, że szczególnie w zakresie średnich i wysokich wartości temperatury oraz przy małych częstotliwościach moduł sztywności sprężystej mieszanek zawierających dodatek modyfikujący BRA był wyższy niż moduł mieszanek zawierających lepiszcze niemodyfikowane. Stwierdzono, że charakter lepkosprężysty był wyraźniejszy w przypadku mieszanek zawierających lepiszcze modyfikowane BRA niż w przypadku mieszanek z lepiszczem niemodyfikowanym.

Słowa kluczowe:

granulowany asfalt naturalny Buton, krzywa wiodąca modułu sztywności sprężystej, mieszanki asfaltowe.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF (English)

Zasady cytowania

Karami, M., Sulistyorini, R., & Ardianti, I. M. (2020). Krzywa wiodąca modułu sztywności sprężystej mieszanek asfaltowych zawierających lepiszcze modyfikowane asfaltem naturalnym Buton (BRA). Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 19(4), 315–331. https://doi.org/10.7409/rabdim.020.020

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.