Opublikowane: 2016-06-22

Analiza statystyczna wyników numerycznej analizy parametrów konstrukcyjnych płyt
z kompozytów FRP z wypełnieniem o strukturze plastra miodu pod obciążeniem momentem skręcającym

Mehdi Modabberifar , Milad Roudi , Ehsan Soury

Abstrakt

Płyty z kompozytów FRP z wypełnieniem o strukturze plastra miodu znajdują w ostatnich latach coraz szersze zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. W niniejszej pracy przeprowadzono analizę numeryczno-statystyczną para metrów belek wykonanych z tego materiału w warunkach obciążenia momentem skręcającym. Artykuł przedstawia wyniki badania wpływu parametrów geometrycznych badanego materiału na maksymalne odkształcenia ścinające w warstwie okładziny i w wypełnieniu oraz na wartość kąta skręcenia pod obciążeniem momentem skręcającym. Metodami numerycznymi zbadano wpływ grubości wypełnienia i okładzin oraz kształtu, wielkości i grubości ściany komórek na właściwości mechaniczne ustroju. Za pomocą metody Taguchi opracowano projekt eksperymentu w celu wyznaczenia optymalnej kombinacji parametrów niezbędnych do uzyskania maksymalnej sztywności ustroju. Wyniki wskazują, że parametry, które mają największy wpływ na wartość kąta skręcenia oraz na maksymalne odkształcenia ścinające w warstwie okładziny i w wypełnieniu to wielkość komórki i grubość warstwy okładziny.

Słowa kluczowe:

element skończony, obciążenie momentem skręcającym, parametry geometryczne, płyta z kompozytów FRP o strukturze plastra miodu

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Modabberifar, M., Roudi, M., & Soury, E. (2016). Analiza statystyczna wyników numerycznej analizy parametrów konstrukcyjnych płyt<br />z kompozytów FRP z wypełnieniem o strukturze plastra miodu pod obciążeniem momentem skręcającym. Roads and Bridges - Drogi I Mosty, 15(2), 103–115. https://doi.org/10.7409/rabdim.016.007

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.